Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na ostro/alla diavola/

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
musztarda 2 łyżki
papryczka chilli w proszku szczypta
czosnek 3 ząbki
rozmaryn świeży gałązka
pieprz mielony 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
tymianek 1/4 łyżeczki
szałwia lub oregano 1/4 łyżeczki
majeranek 1/4 łyżeczki
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na ostro/alla diavola/

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, przekroić na połowę i mocno spłaszczyć.Można nawet użyć tłuczka do mięsa. Połączyć ze sobą składniki marynaty.W tym celu do oliwy dodać musztardę,zioła,paprykę,pieprz i sól ,dobrze wymieszać. Należy ostrożnie dozować ostre przyprawy ,bo chociaż to jest kurczak po diabelsku możemy doprawić zbyt mocno.Włożyć mięso do marynaty, dokładnie obtoczyć i pozostawić w niej na kilka godzin ,a najlepiej na noc. Wyłożyć mięso do żaroodpornego naczynia /skórą do góry/obłożyć czosnkiem, rozmarynem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.Po ok 30 min,kiedy mięso będzie przyrumienione należy obniżyć temperaturę do 160-170 st. dodać wino i piec nadal polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Można przykryć wierzch folią aluminiową.Kurczak powinien być gotowy po upływie ok.1 godziny./w zależności od wielkości kurczaka/ Aby sprawdzić, czy jest upieczony, należy wbić widelec w mięso—wypływający sok powinien być przezroczysty. Wyjąć kurczaka z piekarnika, przykryć folią i odstawić na pół godziny przed podaniem, aby mięso „odpoczęło”.Doskonale smakuje z sałatką z pieczonej papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 17.05.2012 00:58
pycha!
cris04 11.03.2012 22:14
To taka metoda pieczenia kurczaka po włosku. Najczęściej piecze się go na rożnie lub grillu,ale w warunkach domowych nawet na patelni.Jak jest płaski to się szybciej piecze.
pacpaw 11.03.2012 13:01
po co kurczaka spłaszczamy? jak nie zapomnę posmakuje przepisu na ćwiartkach z kurczaka
agunesu 10.03.2012 23:06
uwielbiam pieczonego kurczaka zwlaszcza gdy jest soczysty
staropolanka5 10.03.2012 22:42
ciekawy pomysł
staropolanka5 10.03.2012 22:42
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak