Sposób przygotowania

Przygotować 6 małych foremek posmarować masłem lub oliwą .Najlepsze są foremki teflonowe ,a ich ilość zależy w dużej mierze od wielkości .Również wielkość użytych jajek wpływa na ilość omlecików,a więc regulować ilość przygotowanej masy jajecznej z wielkością naszych foremek.Nastawić piekarnik na 180 st .Jajka ubić widelcem. Dodać parmezan ,pieprz ,a sól można pominąć, ponieważ ser i szynka są wystarczająco słone. Do masy jajecznej dołożyć groszek, pokrojoną w paseczki szynkę i kosteczki żółtego sera .Delikatnie wymieszać i nałożyć do foremek/nasmarowanych delikatnie tłuszczem/ na ¾ wysokości./masa jajeczna urośnie/,można posypać dodatkowo startym serem. Foremki wstawić do gorącego piekarnika na ok.10-15 min.Kiedy są ładnie zarumienione można wyjmować.Gotowe frittatiny posypać świeżym szczypiorkiem. Można podać dodatkowo zieloną sałatkę z pomidorami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    ciekawy pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agunesu

    jeszcze czegoś takiego nie jadlam. musze sprobowac
  • 1
    original
    Opublikowano

    gottrina

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    też takie robię, te mini są bardziej poręczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    malcik111

    świetne, plus za zdjęcia:) dodaję do księgi
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super apetyczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !