Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Resztę cukru ucieramy z żółtkami i łączymy z drożdżami.Dodajemy dwie szklanki mąki sól i wyrabiamy ciasto.Masło topimy w rondelku i wlewamy do ciasta i dalej je wyrabiamy.Jeżeli ciasto nam się będzie kleić dodajemy mąkę i wyrabiamy jeszcze raz.Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Dodajemy rodzynki i masę jajeczną i jeszcze raz zagniatamy.Całe ciasto dzielimy na trzy równe części i z każdej części formujemy wałek i zaplatamy w warkocz.Takie zaplecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i kiedy potroi swoją objętość smarujemy ją białkiem i pieczemy w 200 stopniach godzinę..Najlepiej smakuje z ciepłym mlekiem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !