Sposób przygotowania

Obie mąki, kakao, łyżkę kawy, proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka razem z 1 cukrem waniliowym i szklanką cukru ubijamy na sztywną pianę- następnie dodajemy żółtka i mieszamy wszystko.
Do masy dodajemy suche składniki- mieszamy.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia wysokiej blaszki i pieczemy ok. 35-40 min w temp 180 stopni.
Biszkopt wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 2 placki.
Jeden placek skrapiamy amaretto.
Śmietanę ( koniecznie dobrze schłodzoną) ubijamy ze szklanką cukru i cukrami waniliowymi na sztywno.
Następnie dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody schłodzoną żelatynę- wymieszać dobrze.
Masę dzielimy na pół- do jednej części dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- mieszamy.
Na jeden placek ( ten skropiony Amaretto )nakładamy krem kawowy, przykrywamy drugim plackiem i nakładamy śmietanę.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Gdy nieco stężeje polewamy żółtym lukrem cytrynowym, przyrządzonym z cukru pudru, soku cytrynowego i szczypty kurkumy i znów wstawiamy do lodówki- porządnie schładzamy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    fajny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    wykwintne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wygląda bajecznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    apetyczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    śliczne ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszne :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    ale pychotka :-)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    piękne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    jakie równiutkie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !