Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintne pierożki z kaszą jęczmienną i zielonkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dkg
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
sól szczypta
kasza jęczmienna 10 dkg
zielonki 10 dkg
ser feta 1/3 opakowania
cebula 1 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintne pierożki z kaszą jęczmienną i zielonkami

Zielonki obgotowujemy w osolonej wodzie, zostawiamy aż wystygną i drobno siekamy. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto, dodajemy do ostudzonej kaszy. Następnie dodajemy grzyby i pokruszony ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oregano i szczyptą tymianku.
Robimy ciasto – mąkę przesiewamy, na środku robimy dołek, dajemy łyżkę oleju, szczyptę soli i jajko. Porcjami wlewamy tyle ciepłej wody ile zabierze mąka. Ciasto po wyrobieniu ma być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, każdy dość cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Krążki ciasta napełniamy farszem i dobrze zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cebulką podsmażoną na złoto. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 10.03.2012 20:17
brzmi niezwykle ciekawie :)
iziona 10.03.2012 07:38
Następnym razem podrzuć kilka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak