Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabolo picadillo tortillas

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 50 dag
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
chili Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
czosnek ząbki 3
kolendra 1/2 łyżeczki
cebula 2 małe
bazylia świeża 2 szczypty
papryka czerwona 1/2
fasola czerwona z puszki 1 puszka
woda 150 ml
przecier pomidorowy 250 g
tortilla 5
bulion 1 kostka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Diabolo picadillo tortillas

Kroki postępowania

1
Cebulę szatkujemy na małe kawałki.
Krok 1 - Diabolo picadillo tortillas foto
2
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Rumienimy cebulę. Dodajemy pieprz czosnkowy i chili mielone. Chwilkę smażymy.
Krok 2 - Diabolo picadillo tortillas foto
3
Do wołowiny dodajemy czosnek, kolendrę, kmin rzymski oraz papryczkę chili suszoną.
Krok 3 - Diabolo picadillo tortillas foto
4
Całą masę miksujemy w robocie lub mielimy w maszynce.
Krok 4 - Diabolo picadillo tortillas foto
5
Tak przygotowaną masę mięsną dodajemy do smażącej się cebuli. Mieszamy dokładnie, aby mięso się nam nie grudkowało.
Krok 5 - Diabolo picadillo tortillas foto
6
Gdy zbrązowieje dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną wraz przecierem.
Krok 6 - Diabolo picadillo tortillas foto
7
Chwilkę smażymy i wlewamy bulion zrobiony z kostki rozpuszczonej w ciepłej wodzie.
Krok 7 - Diabolo picadillo tortillas foto
8
Zmniejszamy ogień i smażymy ciągle mieszając około 30 minut odparowując wodę. Na ostatnie 10 minut dodajemy fasolkę czerwoną.
Krok 8 - Diabolo picadillo tortillas foto
9
Sos powinien być mocno gęsty, praktycznie bez „wody”. Na koniec dodajemy poszatkowaną bazylię, mieszamy i odstawiamy na bok.
Krok 9 - Diabolo picadillo tortillas foto
10
Tortillę podgrzewamy na suchej patelni grillowej.
Krok 10 - Diabolo picadillo tortillas foto
11
Następnie na połowie placka wykładamy diabelnie mocno pikantne picadillo.
Krok 11 - Diabolo picadillo tortillas foto
12
Składamy po połowie i gotowe. Smacznego.
Krok 12 - Diabolo picadillo tortillas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 11.11.2012 13:53
uwielbiam meksykańskie smaki
Katarzyna/kate1980 29.09.2012 22:08
świetna nazwa i jeszcze lepszy przepis
Katarzyna/kate1980 29.09.2012 22:07
świetna nazwa i jeszcze lepszy przepis
Grażyna13 21.07.2012 14:29
Interesujące smaki :)
Małgosia6 31.05.2012 23:10
palce lizać
karolcia_zip 14.03.2012 18:44
Bardzo ciekawy przepis. Musowo muszę go wypróbować. U mnie w domu uwielbiamy takie potrawy.
Jolanta_P-S 13.03.2012 18:30
Ale poszalałeś z ostrością
Kasiax18 10.03.2012 17:18
ciekawe..
Sroczka 10.03.2012 10:59
Z chęcią zjadłabym porcyjkę.
BernadettaP 10.03.2012 10:31
Wygląda niesamowicie- aż mam ochotę wejść w monitor i ją zjeść !!!
Beatris 10.03.2012 10:23
Zaintrygowała mnie nazwa. Bardzo ciekawy przepis.
Ewa6274879 09.03.2012 23:36
Ostra... nie wiem czy moje kubki smakowe to wytrzymają, ale spróbuję :)
Rogalik 09.03.2012 22:42
świetne jedzonko,lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak