Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

paluszki krabowe 135 g
ogórek zielony 1
awokado 1
nori 6 glonów
sos sojowy do smaku
wasabi
ryż do sushi 400 g
zaprawa do ryżu
ocet ryżowy 55 ml
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
woda 500 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado

Kroki postępowania

1
Odmierzam odpowiednią ilość ryżu
Krok 1 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
2
W rondelku mieszam ocet ryżowy z cukrem i solą. Lekko podgrzewam aby składniki się rozpuściły i odstawiam na bok.
Krok 2 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
3
Specjalny ryż do sushi kilka razy płuczę.
Krok 3 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
4
Następnie odstawiam zamoczony w wodzie na około 20 minut i ponownie płuczę.
Krok 4 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
5
Zalewam wodą i rozpoczynam gotowanie pod przykryciem. Do momentu zagotowania kilka razy mieszam, aby ryż nie przywarł do dna. Gdy zacznie się gotować ogień zmniejszam na najmniejszy podtrzymujący ten proces. Pod przykryciem gotuję około 15 minut. Po tym czasie ryż pozostawiam w garnku do ostygnięcia.
Krok 5 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
6
Chłodny przekładam do miski.
Krok 6 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
7
Polewam wcześniej przygotowaną zaprawą. Delikatnie mieszam.
Krok 7 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
8
Ogórka obieram, kroję w wzdłuż na ćwierć paski i wykrajam gniazda nasienne.
Krok 8 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
9
Awokado obieram i kroję w słupki. Paluszki krabowe kroję w paski.
Krok 9 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
10
Na rozłożonej macie układam glon stroną matową do góry. Lekko zwilżam dłonie i rozkładam dokładnie cienką warstwę ryżu. Smaruję pasek wasabi i układam paski: ogórka.
Krok 10 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
11
Dokładam paluszka krabowego oraz awokado.
Krok 11 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
12
Następnie sushi zwijam mocno przyciskając roladkę, aby składniki dobrze się ułożyły. Każdą roladkę kroję na 6 części zwilżonym nożem.
Krok 12 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto
13
Kawałki sushi przed spożyciem maczam w sosie sojowym, a każdy następny kęs poprzedzam kawałkiem imbiru. Smacznego.
Krok 13 - Sushi maki z paluszkami krabowymi, ogórkiem i awokado foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 21.03.2012 11:47
brawo, wszyscy chcą to sushi.....oj, smakować ono musi...
IZABELA29 21.03.2012 08:53
świetne
ben-ka 21.03.2012 08:13
kucharzysz jak mało kto,brawo!!!!
pacpaw 11.03.2012 11:26
co jakis czas podjadam sobie :o)
BernadettaP 11.03.2012 09:23
Pacpaw, widzę że wkręciłeś się w to sushi :)
aginaa 10.03.2012 18:57
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak