Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w ucieranym cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
olej 0,5 szklanki
jabłka 7 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w ucieranym cieście

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy, ścinamy wierzch i wydrażamy gniazda nasienne. Układamy w tortownicy. Do każdego jabłka wkładamy po łyżeczce dżemu. Jeśli macie słodkie jabłka wybierzcie kwaśny dżemu lub powidła. Jeśli używacie kwaśnych jabłek weźcie słodki dżem
Krok 1 - Jabłka w ucieranym cieście foto
2
Jajka zmiksować z cukrem. Obie mąki wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i wymieszać. Na końcu do ciasta wlać olej. Ciasto wylewać delikatnie do tortownicy by nie przesunąć jabłek
Krok 2 - Jabłka w ucieranym cieście foto
3
Piec w temp. 160 C. Po około 30 minutach ustawić piekarnik tylko na dolną grzałkę. Jeśli nie macie możliwości ustawienia grzałki należy przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Piec jeszcze przez około 15 minut
Krok 3 - Jabłka w ucieranym cieście foto
4
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
Krok 4 - Jabłka w ucieranym cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 10.03.2012 09:37
Duuużo jabłuszka.Pycha! A jabłka włożyłabym po wlaniu ciasta na tortownicę.Wtedy na pewno się nie przesuną podczas wlewania.
Aga20 10.03.2012 09:16
Bardzo sprytny pomysł
Katarzyna59 10.03.2012 08:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak