Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

skórka pomarańczowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z pomarańczy 6 sztuk
cukier 2,5 szklanki
woda 2 szklanki
ocet 10 % 1 łyżka stołowa

Przepis i sposób przygotowania na: skórka pomarańczowa

Pomarańcze dobrze myjemy i sparzamy. Obieramy ze skórek. Skórki moczymy w zimnej wodzie przez 2 dni, co jakiś czas zmieniając wodę. Potem przez 20 minut gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem octu. W garnuszku gotujemy wodę z cukrem i wkładamy skórki. Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia, około godziny. Od czasu do czasu mieszając. Studzimy, przekładamy do słoiczków i trzymamy w lodówce.
Smaczności

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 13.01.2013 10:42
Robiłam, ale bez octu
ben-ka 27.06.2012 09:14
muszę w końcu sama zrobić a nie kupować:)
wojr63 15.05.2012 20:06
fajne
paula99926 11.03.2012 21:21
dziękuję, wypróbuję i ten sposób :)
SmacznaPyza 10.03.2012 20:04
ja zalewam gorącym syropem w którym się gotowały, zakręcam słoiki i odstawiam do góry dnem - same się wekują i mogą stać długo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak