Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas Na Żurek

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 3 łyżki
woda 1/2 litra przegotowanej
czosnek 4 ząbki
pieczywo razowe 1 kromka (skórka)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas Na Żurek

Przestudzoną wodę wlać do słoika i wymieszać z mąką. Czosnek obrać i każdy ząbek naciąć na krzyż. dodać do wody. Z kromki chleba okroić skórkę i dodać do słoika .Słoik okryć czystą ściereczką i tak zostawiamy na 4-5 dni ,aby zakwas się ukisił .Potem wystarczy przecedzić i zakwas do żurku gotowy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 06.05.2012 07:20
podstawa
ewka1978 04.04.2012 14:13
Alternatywa dla żurku z torebki. Dziękuję
Justyna Jussstiii 03.04.2012 10:49
super
smakowita 09.03.2012 21:57
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak