Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z dziczyzny i drobiu

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dziczyzna 40 dag
pierś z kurczaka 1 średnia
ryż dziki 1 woreczek
ryż długoziarnisty 1/2 szklanki
jajko 1 szt
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cebula 1 mała
czosnek 3 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 razowa
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z dziczyzny i drobiu

Kroki postępowania

1
Oba rodzaje ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie osobno- każdy około 10 minut, hartujemy zimną wodą, odcedzamy. Mięso mielimy.
Krok 1 - Pulpety z dziczyzny i drobiu foto
2
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Krok 2 - Pulpety z dziczyzny i drobiu foto
3
Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą i rozgniecione w moździerzu ziarna jałowca. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pulpety z dziczyzny i drobiu foto
4
Formujemy zgrabne nieduże kulki, które obtaczamy w obu zmieszanych rodzajach ryżu. Parujemy w parowarze około 20 minut. Podajemy np. z sosem koperkowym.
Krok 4 - Pulpety z dziczyzny i drobiu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 09.03.2012 22:46
Pulpeciki były pyszne :) A w zamyśle chciałam zrobić z samej dziczyzny, ale dwaj Bracia mi się na obiad zapowiedzieli i trzeba było sytuację ratować dodając pierś z kurczaka :)
pacpaw 09.03.2012 22:16
i jak dziczyzna smakowała? czemu łączyłaś ją z drobiem a nie robiłaś samą?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak