Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sekata babka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
rum 50 ml
mielone migdały 5 dag
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
DODATKOWO:
margaryna do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do wysypania
lukier
cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Sekata babka

Masło utrzeć z cukrem na krem, cały czas ucierając dodać obie mąki, migdały po 1 żółtku i rum. Kiedy mamy gładkie ciasto delikatnie połączyć je z ubitą pianą z białek. Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem i dokładnie wysypać bułką tartą. Na dnie rozprowadzić dwie łyżki ciasta i zapiec w temp. 200st około 5min. Po zapieczeniu rozsmarować kolejną porcję ciasta i tak postępujemy do wykończenia ciasta, ma być dużo warstw.Po upieczeniu ostatniej warstwy ciasto dokładnie wystudzić, wyjąć z formy.Zimną babką polać lukrem.
Lukier robimy z cukru pudru roztartego z sokiem cytrynowym i kilkoma kroplami wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 29.03.2012 19:48
Mniam, rumowa:):)
Niunia1 19.03.2012 17:45
pięknie wygląda!!!:)
karolcia_zip 19.03.2012 15:49
Fajna babka :) Pewnie smaczna.
Agnieszka_B 14.03.2012 12:42
Znakomity efekt końcowy:)
V_kuchareczka 11.03.2012 10:52
Pychotka
smakowita 09.03.2012 21:58
piękna jest i smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak