Sposób przygotowania

1. Pomarańcze sparzyć. Wytrzeć. Za pomocą nożyka zeskrobać ze skórki cienkie wiórki.
2. Cukier zalać 6 łyżkami wody. Rozpuścić. Do gorącego syropu wrzucić wiórki. Gotować 15 minut. Odsączyć. Syrop wystudzić.
3. Jogurt ubić z sokiem i syropem z pomarańczy. Doprawić cukrem waniliowym. Wymieszać z żelatyną. Przelać do naczynek. Wstawić na 4 godziny do lodówki.
4. Pomarańcze obrać. Podzielić na cząstki. Deser wyjąć na talerze. Udekorować cząstkami pomarańczy i skórką.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 15 minut

Zamiast jogurtu można zrobić go z potrójnie zmielonego białego sera (około 200g), wymieszanego z bitą śmietaną (4 łyżki). Żelatynę można zastąpić galaretką pomarańczową, rozpuszczoną w szklance wody.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !