Sposób przygotowania

Do misy od miksera wlać ciepłe mleko ,dodać cukier i drożdże.Nie mieszając zostawić na ok. 10 minut.Włączyć mikser z widełkami ''spirale'' i miksować dodając kolejno jajka i żółtka.Cały czas ubijać na średnich obrotach wsypać przesiane mąki.Wlać stopione , ostudzone masło i olej.Jak tylko wszystkie składniki dobrze się wymieszają i połączą ,wyłączyć mikser .Ciasto okryć czystą ściereczką i zostawiamy na ok. 20-30 minut ,aby wyrosło.Na blat wysypany mąką wyłożyć ciasto i spłaszczyć dłonią na placek o grubości ok. 2 cm.Nożem pokroić na wąskie paski i każdy pasek skręcić w pojedynczy ''warkocz''.Potem każdy warkocz zwinąć w ślimaka i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść . Kruszonka powinna być luźna. Posypać nią ciastka i jak wyrosną to pieczemy w 160 stopniach przez 10-15 minut. Muszą ładnie zbrązowieć ,ale nie przypalić. Upieczone drożdżówki polukrować(cukier puder wymieszać z wodą i olejkiem ) i gotowe.

Komentarze

  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Piękne :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    jutro zrobię
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    supcio
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wspaniałe te Twoje wypieki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    rewelacyjne
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Kiedy pieczesz ? wpadnę na kawusię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !