Sposób przygotowania

W misce roztopić drożdże w podgrzanym mleku. Dosypać: 4 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki cukru i szczyptę soli, wymieszać. Naczynie przykryć ścierką i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać resztę mąki, jajka i cukier. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło i wyrabiać ponownie do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Gdyby okazało się za rzadkie, dosypać nieco mąki. Miskę ponownie nakryć ścierką i odłożyć w ciepłe miejsce, by jego objętość zwiększyła się dwa razy. Gdy będzie gotowe, formować pampuchy wielkości małych pączków. Wyłożyć je na stolnicę i ponownie przykryć, by jeszcze trochę wyrosły. Do dużej wielkości garnka nalać wodę, nakryć go ścierką, przymocowując ją gumką recepturką lub sznurkiem. Gdy woda się zagotuje, na ścierkę nakładać pampuchy i delikatnie przykryć pokrywką garnka. Kluski gotować na parze ok. 10 minut na średnim ogniu. Gotowe pampuchy polewać śmietaną i podawać z jagodami.

Komentarze

  • 3
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    mm jakie pychotki:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Albo z sosem truskawkowym też jest pysznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    ależ apetyczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Wspaniały widok
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    mniam...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Urszula5

    pyszny deser
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    skusiłabym się na porcję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena34

    rewelacja
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    i to jeszcze z jagodami :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !