Sposób przygotowania

Wiśnie rozmrozić i pozostawić na sicie, aby nadmiar soku ściekł. Mąkę przesiać dwa razy do miski.Schłodzoną margarynę zetrzeć na dużych oczkach do mąki.Dodać cukry,żółtka,smalec i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki zagniatamy i mały kawałek odrywamy.Zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części .Do jednej dodać kakao, śmietanę i dokładnie zagnieść.Średniej wielkości blaszka ,wyłożona papierem do pieczenia ,dno wylepić najpierw ciemnym a potem jasnym ciastem .Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu dodając cukier . Na ciasto rozłożyć wiśnie i wylać po całości ugotowany budyń.Do białek dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Wymieszać drewnianą łyżką z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną .Pianę wyłożyć na wierzch ciasta i zetrzeć na tarce odłożony kawałek ciasta.Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę .

Komentarze

  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    nigdy jeszcze nie piekłam, ale wygląda kusząco :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna46

    Bardzo lubię takie ciasta.
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pycha
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    bardzo apetyczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    oj od dawna chodzi za mną to ciasto! ;-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    dobre
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja takie uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Daj mi troszkę, uwielbiam pleśniak
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !