Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbatniki czekoladowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleczna czekolada 100 gram
gorzka czekolada 100 gram
margaryna 180 gram
cukier 180 gram
jajko 1 szt
esencja pomarańczowa 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 300 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Herbatniki czekoladowe

Po pół tabliczki obu czekolad posiekać. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodawać cukier, jajko oraz esencję. Makę zmieszać z proszkiem i solą. Połowę dodać do masy maślanej, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Dodać resztę mąki oraz posiekaną czekoladę. Zagnieść gładkie ciasto. Lekko rozwałkować, foremkami wykrawać ciasteczka. Można także po prostu formować kulki i lekko je spłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Układać w odstępach ok. 3 cm. Piec ok. 20 min w temp. 150st.

Z podanych składników otrzymamy ok. 50szt

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 02.05.2013 23:01
jakie fajne ciasteczka
caralajna 08.10.2012 13:21
lubię takie ciasteczka
smakowita 20.03.2012 20:49
zapowiadają się smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak