Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
masło 50 g
mleko 100 ml
cukier puder do posypania
jabłka 6
cukier 200 g
sok z cytryny 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
woda 600 ml
śmietana 30% 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: kruche bułeczki z jabłkami i bitą śmietaną

Posmarować cienko masłem blachę do pieczenia. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dosypać 2 łyżki cukru i wymieszać. Dodać masło i rozcierać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Zagnieść ciasto na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować placek o grubości 1 cm. Foremką o śr. 5 cm wykroić z ciasta krążki i ułożyć na przygotowanej blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp.220 stop.C przez 15 min. aż bułeczki dobrze wyrosną i nabiorą brązowej barwy. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować farsz: do rondla wrzucić jabłka, wsypać cukier i cynamon. Dolać sok z cytryny i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając przez 5-10 min, aż jabłka zmiękną. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć jabłka z rondla. Przed podaniem rozkroić bułeczki na pół. Dolną część położyć na talerzyku, nałożyć duszone jabłka i bitą śmietanę. Przykryć górną połówką. Przed podaniem babeczki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 09.03.2012 14:17
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak