Sposób przygotowania

Posmarować cienko masłem blachę do pieczenia. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dosypać 2 łyżki cukru i wymieszać. Dodać masło i rozcierać opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Zagnieść ciasto na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować placek o grubości 1 cm. Foremką o śr. 5 cm wykroić z ciasta krążki i ułożyć na przygotowanej blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp.220 stop.C przez 15 min. aż bułeczki dobrze wyrosną i nabiorą brązowej barwy. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować farsz: do rondla wrzucić jabłka, wsypać cukier i cynamon. Dolać sok z cytryny i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając przez 5-10 min, aż jabłka zmiękną. Odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć jabłka z rondla. Przed podaniem rozkroić bułeczki na pół. Dolną część położyć na talerzyku, nałożyć duszone jabłka i bitą śmietanę. Przykryć górną połówką. Przed podaniem babeczki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !