Sposób przygotowania

Laskę wanilii nacinamy nożem wzdłuż i gotujemy kilka minut ze śmietanką na małym ogniu, aby oddała swój aromat. Do drugiego garnka wbijamy żółtka, dodajemy likier i cukier puder, a następnie ubijamy rózgą jak dawniej kogiel-mogiel. Ze śmietanki usuwamy wanilię i stopniowo przelewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Wstawiamy na mały gaz i gotujemy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinien powstać gęsty krem. Na dnie miseczek do zapiekania układamy warstwę konfitury, a następnie przelewamy po porcji nieco ostudzonego kremu. Tak przygotowane miseczki przekładamy do formy do pieczenia np. keksówki i wlewamy do niego gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości miseczek z kremem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150st. Gotowy krem schładzamy, posypujemy łyżką brązowego cukru i wstawiamy na chwilę do piekarnika z opiekaniem (grill) od góry tak, aby wytworzyła się złota skorupka. Przestudzony krem dekorujemy konfiturą i posypką serduszka.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ale pyszności! I jakie piękne serduszka:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    jola1508

    pychotka
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    śliczne, aż ślinka cieknie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Pyszności.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rutynka

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    plocia

    O fajny taki deser

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !