Sposób przygotowania

Kucharka, paprykę słodką i cayenne, przyprawę do żeberek i pieprz mieszamy.
Dokładnie umyte żeberka solidnie i z każdej strony nacieramy przygotowaną marynatą, wykorzystujemy całą, muszą być dobrze doprawione. Wstawiamy do lodówki na min. 1h.
W międzyczasie kroimy słoninę, cebule i przepłukaną (delikatnie! musi pozostać kwaskowa) kapustę w mniejsze części. Zamarynowane żeberka kroimy na mniejsze paski z 1 lub 2-ma kośćmi, rozgrzewamy olej i na bardzo dużym ogniu smażymy z każdej strony na złoty kolor. Musi być największy płomień, wtedy białko szybko się zetnie, soki nie wypłyną na zewnątrz więc mięso będzie kruche, aromatyczne i rozpływające się w ustach.
Na dnie garnka układamy słoninę, na to połowę kapusty, żeberka, cebula, ziele ang., liść laurowy i reszta kapusty. Zalewamy 3-4 szklankami wody i gotujemy półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzamy stan kapusty i mięsa.
Jeżeli już nam odpowiada doprawiamy ostatecznie do smaku. Dodajemy koncentrat, 2 łyżeczki cukru, sól morską i pieprz świeżo mielony.
Ja podałam z ziemniakami.
SMACZNEGO!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !