Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie winne z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet jabłkowy do smaku
wino białe wytrawne 1,5 szkl.
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
cebula biała 3-4 duże
jabłka 3 duże
miód płynny do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
filety śledziowe 2 tacki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie winne z jabłkami

Śledzie osączyć z oleju i wymoczyć 2 godziny w zimnej wodzie.
Następnie osączyć i pokroić w niewielkie kawałki.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce warzywnej z największymi oczkami.
Doprawić 2 łyżkami octu jabłkowego, aby nie ciemniały.
Wino zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i plastrami cebuli. Ostudzić i połączyć z pieprzem, solą i miodem.
Marynatę winną doprawić octem jabłkowym.
W słoiku układać śledzie, przekładając je cebulą i tartymi jabłkami.
Zalać wystudzoną winną marynatą.
Słoiki odstawić do lodówki na 24-48 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 07.08.2012 14:14
mniam
ziutula
ziutula 13.03.2012 23:14
śledzie to moje smaki w każdej wersji...
Habibi 10.03.2012 21:17
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak