Sposób przygotowania

Przygotować farsz: kapustę poszatkować, jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać majeranek, sól, olej i wodę. Dusić na małym ogniu stale mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale wciąż kruche.
W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Wlać zimne mleko i dodać cukier. Następnie dodać drożdże (mleko powinno mieć ok. 40 st. C) i 1 łyżkę mąki. Zamieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do drożdży dodać pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrobić ciasto. Uformować wałek o średnicy 2 cm i pokroić go na podłużne kawałki. Lekko rozpłaszczać i na środku układać porcję farszu, złożyć i uformować podłużne bułeczki. Wierzchy posmarować śmietaną i posypać kminkiem lub pestkami słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 minut.
Doskonale smakują z barszczem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    ale zgrabne, na pewno pyszne
  • 4
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    smacznie wyglądają te szczodraki
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    pierwszy raz widzę taką nazwę :-) aż mnie to zainteresowało - spróbuję zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    smaczny widok
  • 0
    original
    Opublikowano

    js28

    polecam i życzę smacznego :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    fajna nazwa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !