Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczodraki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostka
mleko 1 szkl.
cukier 1 łyżka
drożdże 5 dag
mąka 50 dag
sól 1/2 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
kminek 1 łyżka
kapusta biała 1/4 główki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżka
sól 2 łyżeczka
olej słonecznikowy 4 łyżka
woda 1/2 szkl.
jabłko winne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szczodraki

Przygotować farsz: kapustę poszatkować, jabłka obrać i pokroić na kawałki. Dodać majeranek, sól, olej i wodę. Dusić na małym ogniu stale mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale wciąż kruche.
W garnuszku roztopić masło i zdjąć z ognia. Wlać zimne mleko i dodać cukier. Następnie dodać drożdże (mleko powinno mieć ok. 40 st. C) i 1 łyżkę mąki. Zamieszać i odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do drożdży dodać pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrobić ciasto. Uformować wałek o średnicy 2 cm i pokroić go na podłużne kawałki. Lekko rozpłaszczać i na środku układać porcję farszu, złożyć i uformować podłużne bułeczki. Wierzchy posmarować śmietaną i posypać kminkiem lub pestkami słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Piec nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 25 minut.
Doskonale smakują z barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 16.04.2012 23:51
fajna nazwa
js28 09.03.2012 13:34
polecam i życzę smacznego :)
cukiereczek 09.03.2012 09:35
smaczny widok
treonina 09.03.2012 08:44
pierwszy raz widzę taką nazwę :-) aż mnie to zainteresowało - spróbuję zrobić
msmariusz 08.03.2012 22:14
smacznie wyglądają te szczodraki
Kas2 08.03.2012 21:52
ale zgrabne, na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak