Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa z majerankowym winegretem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
marchew 70 dag
pietruszka 70 dag
seler korzeniowy 50 dag
ocet balsamiczny 3 łyżka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżka
skórka z cytryny starta 2 łyżeczka
natka pietruszki 3 łyżka
tymianek 3 łyżka
cebula czerwona 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa z majerankowym winegretem

Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w dość grubą kostkę, a cebulę w ósemki.
Piekarnik rozgrzać do 210 st.C. Dwie duże blachy wysmarować oliwą. W dużej misce wymieszać 6 łyżek oliwy z 2 łyżkami tymianku i 2 łyżkami majeranku. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Wyłożyć na blachy i piec kolejno na górnym poziomie piekarnika, aż warzywa będą miękkie (ok. 50 minut).
Wymieszać ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą majeranku i tymianku. Sosem polać upieczone i lekko ostudzone warzywa. Posypać natką i skórką z cytryny, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 09.03.2012 09:21
wyglądają apetycznie, je się same czy do tego jakieś mięsko ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak