Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pory po hrabiowsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory (tylko białe częśći) 75 dkg
wędzony boczek 20 dkg
śliwki węgierki 75 dkg
masło lub margaryna 1 łyżka
cukier, sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 garść
majeranek 1 garść
wino białe wytrawne 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pory po hrabiowsku

Pory dokłądnie oczyścić, osuszyć i pokroić na półkrążki. Boczek pokroić w kostkę. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić każdą śliwkę na 8 części. Boczek zeszklić na tłuszczu, podlać winem i dusić przez 10 minut, następnie wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do salaterki. Na tym samym tłuszczu dusić pory na małym ogniu około 10 minut. Dodać pokrojone śliwki, majeranek i dusić na średnim ogniu ok. 5 minut. DOprawić do smaku. Przełożyć do salaterki , wymieszać z boczkiem i natychmiast podawać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 13.02.2012 16:10
super! bardzo mi się podoba ten przepis
jolaxa1 31.01.2011 22:32
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak