Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń karmelowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 350 ml
cukier 60 g
mąka ziemniaczana 20 g
syrop jagodowy
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń karmelowy

Kroki postępowania

1
Do 250ml mleka dodajemy 20g cukru i podgrzewamy (mleko musi być gorące)
Krok 1 - Budyń karmelowy foto
2
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy resztę cukru, stawiamy na palniku i czekamy, aż cukier się skarmelizuje. Nie wolno go spalić, bo budyń wyjdzie gorzki.
Krok 2 - Budyń karmelowy foto
3
Do bursztynowego cukru ostrożnie (!) wlewamy gorące mleko. Gotujemy ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczeni karmelu.
Krok 3 - Budyń karmelowy foto
4
Na koniec, maleńką strużką, dolewamy mąkę ziemniaczana rozpuszczoną w reszcie mleka. Mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Krok 4 - Budyń karmelowy foto
5
Wlewamy do salaterek, polewamy syropem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Krok 5 - Budyń karmelowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marines27 08.06.2013 19:00
muszę wypróbować
agnieszka137 09.03.2012 10:45
mój smak:) świetnie ozdobiony!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak