Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róże makowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
drożdże 3 dag
mleko 1/2 szklanki
margaryna 12 dag
DODATKOWO:
masa makowa 1/2 puszki
jajko 1 sztuka
migdały płatki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Róże makowe

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej mleko z drożdżami, jajko oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wyłożyć ja na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i cienko rozwałkować, na rozwałkowany placek wyłożyć masę makową i rozsmarować, następnie zwinąć ciasno jak roladę. Ostrym nożem odcinać porcję ciasta około 5 cm i ułożyć w natłuszczonej formie, wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać migdałami. Jeszcze raz zostawić do podrośnięcia. Piec około 50 min w temp. 180st. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 05.04.2017 09:04
smaczny deser
Kuchareczka2 19.03.2012 10:09
zjadło by sie
jozefinach 18.03.2012 09:50
Pyszności.
Agnieszka_B 10.03.2012 21:30
Pyszniutkie ciacho!
smakowita 09.03.2012 21:59
smaczne ciasto
1j1o1l1a1 08.03.2012 17:15
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak