Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać do niej mleko z drożdżami, jajko oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie wyłożyć ja na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i cienko rozwałkować, na rozwałkowany placek wyłożyć masę makową i rozsmarować, następnie zwinąć ciasno jak roladę. Ostrym nożem odcinać porcję ciasta około 5 cm i ułożyć w natłuszczonej formie, wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać migdałami. Jeszcze raz zostawić do podrośnięcia. Piec około 50 min w temp. 180st. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !