Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa mini tarta z migdalami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuski 1 opakowanie
kawa rozpuszczalna 2 lyzki
śmietana 30% 500 mililitrow
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 100 gram
migdały w płatkach 50 gram
listki mięty kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa mini tarta z migdalami

Z ciasta francuskiego wykrój krążki wielkości foremek do zapiekania. Dno i boki każdej foremki wyłóż przygotowanym ciastem. Śmietanę podgrzej w rondelku do temperatury około 40°C, dodaj kawę, cukier oraz żółtka i wymieszaj całość bardzo dokładnie lub zmiksuj. Uwaga, śmietanki nie podgrzewaj do wyższej temperatury, bo masa się zetnie. Do przygotowanych foremek nalej masę, posyp wierzch migdałami i wstaw je na 15-20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika. Tartę podawaj przystrojoną listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak