Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowy krem brulle

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słodkiej śmietany 30% 400 mililitrow
cukier 100 gram
kawa rozpuszczalna 1 lyzka
sensacja waniliowa 1 lyzka
żółtko jajek 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy krem brulle

Śmietanę zagotuj razem z esencją waniliową. Żółtka roztrzep z cukrem przez około 1 minutę – uwaga, nie robimy kogla - mogla. Do gorącej śmietany dodaj kawę i wymieszaj. Gorącą śmietaną zalej żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Powstałą masę przecedź przez sito i przelej do przygotowanych naczynek żaroodpornych. Naczynka wstaw do głębokiej blachy wypełnionej gorącą wodą, do połowy wysokości naczyń. Całość wstaw na 40-50 minut do nagrzanego do 140°C piekarnika i piecz, aż krem będzie sprężysty i twardy na środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak