Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledzie w oleju

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matjas 1 kg
pieprz 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
pieprz mielony 3/4 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
cytryna 1 sztuka
olej do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
cebula 4-5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: śledzie w oleju

Przygotowywujemy naczynie, w którym zajduje się zimna woda i wrzucamy do niej filety. Moczymy je, ma to na celu uzsykanie takiego ich smaku by nie był słone. Trudno jest mi określić jak długo je solić, gdyż zapewne jak sami wecie są różne śledzie o róznym stopniu "nasolenia". dlatego po prostu tzreba je po jakimś czasie sprobować. Najlepiej wodę np co 2 h zmniec, czy co 3. Nastepnie takie slezi odsączamy z wody i kroimy w kawałki, jaka wielkosc ktos preferuje. Tak przygotowane sledzie wrzucamy do wiaderka, skraplamy je wyciśniętym sokiem z cytryny (1sztuka) i octem. Dosypujemy pieprz , dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Cebule obieramy, ktoimy w kostkę. Mieszamy ze sledziami. Na sa koniec śledzie zalewamy olejem, musza byc w pełni zakryte. Zamykamy je i odstawiamy do lodóki na 1-2 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 30.06.2013 20:51
pieknie sie prezentuje
AURELKA 10.11.2012 10:07
uwielbiam
kriso 08.03.2012 18:24
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak