Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszynki z tymiankiem i czarnuszką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
mąka pełnoziarnista 200 gram
sól 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1/2 łyżeczka
woda
masło klarowane lub zwykłe 1,5 łyżka
olej do smażenia
tymianek 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszynki z tymiankiem i czarnuszką

Kroki postępowania

1
Odkąd pamiętam mój Tata był najwybredniejszym podniebieniem w domu, potrafił zjeść 2 talerze zupy, po czym stwierdzał że jest niedoprawiona. Dlatego już jako dorosła i samodzielna gospodyni zawsze stresuje się na jego przyjazd.
Ostatnim razem zamiast sprawdzonych flaczków, zaryzykowałam przygotowanie obiadu indyjskiego. I nie tyle samym daniem podbiłam jego serce, lecz dodatkiem, serwowanym zamiast ryżu czy ziemniaków. I to do tego stopnia, iż prosił mamę o zabranie przepisu :)

Ta prosta i szybka forma ciasteczek nadaje się idealnie jako osobne danie na imprezy oraz jako uzupełnienie pikanych dań, bardzo szybka w przygotowaniu idealna z sosem czosnkowym lub serowym.

Obydwie mąki przesiewamy do miski, dodajemy klarowane masło i zagniatamy tak by uzyskać konsystencje bułki tartej,
dodajemy sól czarnuszkę i tymianek. A następnie powoli dodajemy wodę (około pół szklanki) ciągle zagniatając, do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta.
Krok 1 - Kruszynki z tymiankiem i czarnuszką foto
2
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąka stolnicy na grubość około 3 mm. Następnie całość kroimy w pionowe paski szerokości około 2 cm. Po czym tniemy ciasto na skos na szerokość około 5 cm tworząc nieregularne mniejsze i większe rąby.
Krok 2 - Kruszynki z tymiankiem i czarnuszką foto
3
W głębokiej patelni lub rondelku mocno rozgrzewamy około 4 cm oleju. Tak by kawałek ciasta wypłynął na powierzchnie po 3 sekundach. Wrzucamy ciasto partiami i mieszając zrumieniamy je.
Krok 3 - Kruszynki z tymiankiem i czarnuszką foto
4
Następnie przekładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z tłuszczu, całość przekładamy do głębokiego talerza i podajemy na świeżo z sosem czosnkowym lub serowym jako dodatek do gulaszu i mięsa.
Krok 4 - Kruszynki z tymiankiem i czarnuszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 23.04.2014 18:35
ciekawy smak
Habibi 20.01.2014 11:32
jest moja ukochana czarnuszka :) lubię takie smakołyki :)
goofy9 19.06.2013 13:44
ciekawy przepis, na pewno wypróbuję
adam1f 06.03.2013 16:30
dobre jest to
pacpaw 08.12.2012 16:02
albo czarnuszki poszukać w ogródku. My traktujemy go jako chwast, także możemy nieświadomie go usuwać z naszego poletka
Kasiek2 29.08.2012 11:46
wygląda smacznie, nie próbowałam a Twoje zdjęcie bardzo zachęca :)
Wiesława1 25.06.2012 14:56
fajne
Jolanta40 01.04.2012 22:02
smakowite te kruszynki
Jastinka 21.03.2012 20:50
ciekawe
Anna146 09.03.2012 07:11
oryginalna przekąska
paulisia_elk 08.03.2012 13:48
Ciekawe ;)
Cynowa_Beata 08.03.2012 13:33
Polecam kilka minut roboty a są pyszne, masło klarowane można dostać nawet w naszych supermarketach w takich o,5 wiaderkach od firmy Mlekowita. Puki Prymat nie zacznie sprzedawać czarnuszki można ja kupić na allego :) Obydwa te produkty bardzo polecam.
ziutula
ziutula 08.03.2012 13:06
nie jadłam takich ciasteczek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak