Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na chińską nutę

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 duża
marchew 1 średnia
pędy bambusa w słonej zalewie 1 słoik
cukinia 1/2 mała
por (biała część) 1/2 szt
sos sojowy 4-5 łyżek
mąka pszenna 1 czubata łyżka
olej rzepakowy
pomidory w zalewie pomidorowej 1 puszka
chili
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na chińską nutę

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym. Dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
Krok 1 - Kurczak na chińską nutę foto
2
W tym czasie obieramy marchewkę, płuczemy ją i kroimy w cienkie paski. Umytą cukinię pozbawiamy miękkiego miąższu. Kroimy wzdłuż na 4-6 części, a następnie na cienkie talarki. Białą część pora kroimy na półtalarki lub ćwiartki talarków. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Smażymy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka.
Krok 2 - Kurczak na chińską nutę foto
3
Po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kurczak na chińską nutę foto
4
Dodajemy rozgniecione pomidory z puszki. Dusimy około 5 minut. Pędy bambusa odsączamy z zalewy i dorzucamy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą, chili i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 4 - Kurczak na chińską nutę foto
5
Podajemy z ryżem lub innymi dodatkami.
Krok 5 - Kurczak na chińską nutę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 10.03.2012 18:54
chińszczyzna chyba za rzadko gości w mojej kuchnii
Sroczka 08.03.2012 18:02
Bardzo apetyczna potrawa.
Beatris 08.03.2012 10:19
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak