Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różowa zeberka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier kryształ 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1 szklanka
kisiel wiśniowy 2 łyżki
cukier puder do posypania
oranżada 1 biala

Przepis i sposób przygotowania na: Różowa zeberka

Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy.Miksuj na najwyższych obrotach, aż uzyskasz gładką masę jajeczną.Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia (2 łyżki mąki odłóż).Ciągle miksując, na przemian dodawaj do masy jajecznej olej, oranżadę oraz mąkę.Przygotowane ciasto podziel na dwie porcje i umieść w osobnych miskach.Do jednej dodaj odłożoną mąkę, do drugiej kisiel wiśniowy, wymieszaj.Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.Na spód formy wlej kilka łyżek jasnego ciasta.Następnie nabierz różowe ciasto i wylej na środek jasnej plamy.Postępuj tak, do wyczerpania składników.Ciasto piecz 50 minut w 180 stopni.Posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak