Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona z karmelizowaną cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 3 szt
ziele angielskie 5
czosnek 3
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia 3 łyż
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyż
sól 1 płaska łyż
pieprz 1 płaska łyż
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Grill przyprawa ziołowa Prymat 1 łyż
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyż
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona z karmelizowaną cebulką

Karczek dokładnie umyć i osuszyć papierem kuchennym. Czosnek drobno posiekać, wymieszać z paprykami, cukrem, majerankiem, tymiankiem, przyprawą Grill ziołowy, solą, pieprzem i dolać oleju, dokładnie wymieszać na dosyć gęstą marynatę.
Mięso dokładnie z każdej strony natrzeć powstałą pastą i wstawić do lodówki na 1,5- 2 godziny.
Zamarynowany karczek wyjąć z lodówki, dodać pokrojone na 8mki cebule, listki laurowe i ziele angielskie i na bardzo dużym ogniu smażymy do zrumienienia z każdej strony.
Następnie przekładamy do nagrzanego do 180°C i pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem. W tym czasie mięso stanie się niezwykle kruche i soczyste, a cebula pięknie się skarmelizuje i nada mięsu niezwykły aromat i smak.
Proponuję podawać z ziemniakami i surówką, można również spróbować z chrzanem i chlebem,
w obu tych wariantach smakuje rewelacyjnie.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 25.03.2012 16:52
smaczne
Niunia1 08.03.2012 09:37
z chrzanem rewelacja, polecam :)))
freekate 08.03.2012 07:34
z chrzanem w sam raz jak dla mnie :)
agabi
agabi 07.03.2012 21:42
uwielbiam takie pyszności:0

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak