Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło niesolone 110 g
jajko 2
mąka pszenna 0,5 szkl
cukier kryształ 0,5 szkl
sól szczypta
kakao 2 łyżki
migdały mielone 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów

Kroki postępowania

1
Masło roztapiam, smaruję nim foremki na magdalenki, resztę zostawiam do lekkiego przestudzenia.
Białka ubijam z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę przez ok. 10minut, w połowie ubijania dodając żółtka.
Krok 1 - Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów foto
2
Dolewam przestudzone masło, mieszam łopatką, dodaję mąkę przesianą przez sito (ważne!).
Krok 2 - Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów foto
3
Na koniec do ciasta dodaję kakao i mielone migdały, mieszam i wstawiam do lodówki na ok. pół godz. Po tym czasie ciasto wyjmuję i zostawiam w temperaturze pokojowej na kolejne pół godziny.
Krok 3 - Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów foto
4
Ciastem napełniam foremki do magdalenek, niezbyt pełno i niezbyt dokładnie, gdyż ciasto lekko urośnie i wypełni zagłębienia.
Krok 4 - Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów foto
5
Magdalenki wstawiam do nagrzanego do temp. 170st.C piekarnika i piekę ok. 10 minut. Jeszcze gorące wyjmuję z formy, by nie zaparowały od spodu.
Krok 5 - Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów foto
6
Część gotowych ciasteczek dekoruję roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuję mielonymi migdałami.
Krok 6 - Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów foto
7
Świetnie wyglądają i smakują udekorowane lukrem na bazie białek i cukru pudru. Inne zostawiam bez dekoracji. Takie można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet do dwóch tygodni.
Krok 7 - Czekoladowe magdalenki z dodatkiem mielonych migdałów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 05.10.2014 18:42
śliczne :D wyglądają jak ze sklepu
fotoviderek 22.06.2013 09:28
Magdalenki wspaniałe :)
Anna169Hosz 20.06.2012 13:17
Bardzo apetyczne ciasteczka.
Juleczka20 03.06.2012 10:08
wyglądają bardzo smacznie:)
rjustysia 08.03.2012 19:13
Polecam gorąco :) sama kupiłam z ciekawości i uważam, że to był dobry ruch :)
Misiabe 08.03.2012 18:08
tak kusisz że chyba sobie kupie forme na magdalenki :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak