Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różnokolorowe kruche ciasteczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier puder 250 g
masło 250 g
jajko 2
sól szczypta
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Różnokolorowe kruche ciasteczka

Kroki postępowania

1
Zimne masło siekam z mąką i cukrem pudrem, następnie dodaję jajka i zagniatam na gładkie ciasto. Część jednego białka zostawiam do dalszej pracy (ok. 1łyżeczki).
Krok 1 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
2
Dzielę na trzy części. Jedną zostawiam białą, drugą zabarwiam na czerwono barwnikiem, zaś do trzeciej dodaję kakao i ponownie zagniatam. Wszystkie trzy części ciasta schładzam w lodówce.
Krok 2 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
3
RÓŻYCZKI: z rozwałkowanego na grubość 2 mm ciasta wycinam falowane krążki odpowiednią foremką. Smaruję na brzegu białkiem i składam po cztery jak na zdjęciu.
Krok 3 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
4
Tak sklejone krążki roluję i przecinam ostrym nożem na pół. Dzięki czemu utworzyły się dwie małe różyczki. Można wykorzystać większą formę, składać po 5-6 kółek i otrzymać dużo większe kwiatki.
Krok 4 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
5
BIEDRONKI: Robię małą kulkę z kakaowego ciasta i większą z czerwonego. Łączę je ze sobą białkiem i toczę w dłoniach do uzyskania małego wałeczka z kakaową końcówką (jak na zdjęciu).
Krok 5 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
6
Kroję ostrym nożem na pół wzdłuż, otrzymując dwie biedronki. Ozdabiam cienkim paskiem przez środek i maleńkimi brązowymi kropkami.
Krok 6 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
7
ŚLIMACZKI: Wałkuję na taką samą grubość wszystkie trzy kolory ciasta. Z pierwszego wycinam prostokąt, nakładam na drugi, z dolnego odcinam wystające brzegi i oba kładę na trzecim kawałku ciasta, również docinając do wielkości pierwszego kawałka.
Krok 7 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
8
Ciasto zwijam ciasno w rulon. Można z nadmiaru ciasta dodać jeszcze otoczkę, ja dodałam białą. Schładzam w lodówce przez ok. pół godziny i po wyjęciu kroję ostrym nożem na plastry. Wszystkie ciastka piekę na papierze do pieczenia przez ok. 15minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Krok 8 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto
9
Ostudzone ciasteczka można ozdobić czekoladą lub lukrem, jednak wtedy zakryje się na nich ich ciekawy wzorek. Z końcówek ciasta zrobiłam dodatkowo kwiatki z kolorowym środkiem z kuleczek tej samej wielkości, co płatki, łącząc je na białko do siebie.
Krok 9 - Różnokolorowe kruche ciasteczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 05.10.2014 18:43
wyglądają ślicznie. Piękne
caralajna 09.08.2013 18:04
dużo ciekawych pomysłów na ciasteczka, takie smaczniej się je
Renata22 24.11.2012 14:00
ślicznie Ci wyszły ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak