Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŻUREK ŚLĄSKI Z BOCZKIEM I SUSZONYMI GRZYBAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 10 dag
zakwas na żurek 2 szkl
grzyby suszone 5 szt
włoszczyzna 1 szt
cebula 1 szt
ząbek czosnku 3 szt
ziemniaki 4 szt
sól do smaku
śmietana 1/2 l
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ŻUREK ŚLĄSKI Z BOCZKIEM I SUSZONYMI GRZYBAMI

Grzyby zalej woda i mocz je kilka godzin. Obierz włoszczyznę cebulę i9 czosnek. Cebule i czosnek posiekaj. Włoszczyznę pokrój. Do garnka włóż włoszczyznę listek laurowy, ziele angielskie, pieprz. Dodaj grzyby z woda z moczenia. Gotuj około 30 minut następnie przecedź. Zachowaj warzywa i grzyby. Wywar wymieszaj z zakwasem, zagotuj. Ziemniaki obierz pokrój w kostkę. Ugotuj w posolonej wodzie odcedź. Grzyby i warzywa z wywaru potnij na kawałki dodaj do żuru razem z ziemniakami. Przypraw czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Zagotuj. Wlej śmietanę. Boczek pokrój w słupki, zrumień z cebulą. Włóż do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 03.04.2012 10:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak