Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDZÓWKA Z KRUSZONKĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
śmietana 12% 1/2 szkl
żółtko jajek 3 szt
margaryna 10 dag
drożdże 5 dag
cukier 10 dag
kruszonka
masło 5 łyżek
cukier puder 5 łyżek
mąka 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDZÓWKA Z KRUSZONKĄ

Drożdze rozkruszyć z odrobiną cukru i śmietaną. Odstawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z resztą cukru.Margarynę roztopić.Do miski wsypać mąkę ,żółtka,drożdże i margarynę wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.Chłodne masło, cukier puder i mąkę zagnieść rozkruszyć w palcach.Ciasto ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia posmarować roztrzepanym białkiem posypać kruszonką. Piec 30 min w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak