Sposób przygotowania

Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, nasolić.
Pomidory suszone z oleju pokroić w paski, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Ser zetrzeć na płatki. Orzechy bardzo drobno posiekać, rozbić lub zmielić.

Folię aluminiową pokroić w duże kwadraty. Na każdym kwadracie folii ułożyć dwa plastry bakłażana tak aby na siebie zachodziły, tworząc prostokąt. Każdy prostokąt skropić olejem z orzechów włoskich, posypać grubo zmielonym pieprzem. Na każą porcję ułożyć taką samą ilość pomidorów i czosnku, posypać mielonymi orzechami i obficie płatkami sera. Plastry bakłażana podwójnie zwinąć w roladki, owinąć folią aluminiową aby powstały szczelne pakieciki.

Piec 35 minut w temperaturze 180 st z termoobiegiem.
Przed podaniem wyjąc z folii i oprószyć grubo mieloną solą morską.

Jako przestawka sprawdza się jako porcja dla 4 osób, jako posiłek z pieczywem, np. kolacja dla dwu.

Smacznego

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    pyszne smaki w jednym daniu mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    super przekąska :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kamila/kami007

    mmmm
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    wspaniałe połączenie smaków
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Lubie bakłażana.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    smaczne danie !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobry przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    elaa

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    Uwielbiam kozi ser , uwielbiam baklazana... jak dla mnie ekstra :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    danie prezentuje się znakomicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !