Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z bakłażana z kozim serem
Pomidory suszone z oleju pokroić w paski, czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Ser zetrzeć na płatki. Orzechy bardzo drobno posiekać, rozbić lub zmielić.
Folię aluminiową pokroić w duże kwadraty. Na każdym kwadracie folii ułożyć dwa plastry bakłażana tak aby na siebie zachodziły, tworząc prostokąt. Każdy prostokąt skropić olejem z orzechów włoskich, posypać grubo zmielonym pieprzem. Na każą porcję ułożyć taką samą ilość pomidorów i czosnku, posypać mielonymi orzechami i obficie płatkami sera. Plastry bakłażana podwójnie zwinąć w roladki, owinąć folią aluminiową aby powstały szczelne pakieciki.
Piec 35 minut w temperaturze 180 st z termoobiegiem.
Przed podaniem wyjąc z folii i oprószyć grubo mieloną solą morską.
Jako przestawka sprawdza się jako porcja dla 4 osób, jako posiłek z pieczywem, np. kolacja dla dwu.
Smacznego