Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Mamy Martyny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 1 kostka
cukier 1 szklanka
jajko 6 szt
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
ocet 3 łyżki
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 szt
kakao 1 łyżka
cukier puder 1 szklanka
woda 3 łyżki
sok wiśniowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Mamy Martyny

Margarynę ucieramy z cukrem . Nastepnie wbijamy po kolei jajka, ciagle miksując. Później stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i cukrem wanilinowym. Na końcu dodajemy ocet oraz olej. Oczywiście cały czas miksując. Gotową masę wlewamy do nasmarowanej tłuszczem formy keksowej, zostawiając około 4 łyżek tejże masy. MIeszamy ją z kakao i dodajemy do białej masy w blaszce. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni ( ale polecam sprawdzać patyczkiem-jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe). Przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy z wodą i sokiem wiśniowym na gęstą masę. Upieczone ciasto pokrywamy lukrem. Ja posypałam całość kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 10.05.2012 21:01
swietnie sie prezentuje ;)
cooleczka 22.03.2012 10:12
w sam raz do popołudniowej kawy :)
msmariusz 06.03.2012 23:05
wspaniała babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak