Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
rodzynki 1/2 szklanka
śliwki suszone 1/2 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanka
jajko 2 szt
masło 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
mięta 1 łyżeczka
herbata zielona 2 torebki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami

Kroki postępowania

1
Śliwki pokroić w paski. Herbaty zalać 200 ml gorącej wody. Po około 5-8 minutach zalać herbatą pokrojone śliwki i rodzynki. Zostawić do zaparzenia.
Krok 1 - Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami foto
2
Masło rozmieszać z majerankiem i miętą i natrzeć wnętrze kaczki.
Krok 2 - Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami foto
3
Bułkę tartą utrzeć z żółtkami, następnie połączyć z zieloną herbatą od zaparzania bakali, wymieszać i dodać bakalie, wymieszać.
Krok 3 - Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami foto
4
żółtka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą, aż do otrzymania jednolitej masy.
Krok 4 - Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami foto
5
Kaczkę nadziać farszem i zszyć aby nie wypłynął farsz (czego ja nie zrobiłam co widać na następnym zdjęciu :) )
Przed włożeniem do piekarnika natrzeć kaczkę olejem.
Krok 5 - Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami foto
6
Piec w piekarniku około 100 minut w temp. 18 stopni. Co jakiś czas odwracać.
Krok 6 - Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami foto
7
Kaczkę porcjować, podawać z farszem, ziemniakami i surówką sezonową. Smacznego!
Krok 7 - Kaczka z zieloną herbatą i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 10.08.2012 14:56
świetny przepis
Dorota59 19.03.2012 18:59
taką kaczuszkę to bym zjadła
Renata22 19.03.2012 16:38
bardzo oryginalny pomysł z tą herbata
Aneta41 13.03.2012 14:05
bardzo ciekawe
berys18 11.03.2012 20:28
ciekawy pomysł
IrenaM 11.03.2012 18:01
I pod 4 zdjęciem też jest błąd :( ubić pianę z białek nie z żółtek
IrenaM 07.03.2012 23:13
Tak oczywiście wkradł mi się błąd, pieczemy w 180 stopniach :) Dziękuję za uwagę.
Aga20 07.03.2012 14:02
Uwielbiam pieczone kaczki
cooleczka 07.03.2012 09:28
brzmi wybornie :)
sylwia / sytofala 07.03.2012 09:26
muszę wypróbować tym bardziej , że kaczuszka czeka :) Piekę oczywiście w 180 C ? :)
caralajna 07.03.2012 07:54
ciekawe
Joanna83 07.03.2012 07:38
Irenko,chyba masz mały błąd pod zdjęciem nr 4 :)
freekate 07.03.2012 05:51
zielonej herbaty jeszcze tak nie wykorzystywałam, ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak