Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana/na patelni/ pierś z kurczaka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z piersi kurczaka 1 szt
oliwa 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat kilka liści
sól do smaku
pieprz do smaku
ziemniaki 400 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana/na patelni/ pierś z kurczaka

Kroki postępowania

1
Filet umyć,osuszyć,przekroić na pół/lub na więcej plastrów/,natrzeć oliwą ,posypać listkami rozmarynu.Pozostawić na 15-20 min/można dłużej/w chłodnym miejscu.
Krok 1 - Grillowana/na patelni/ pierś z kurczaka foto
2
Rozgrzać patelnię grillową, kłaść mięso i smażyć po kilka minut z obu stron.Pod koniec smażenia posolić.
Krok 2 - Grillowana/na patelni/ pierś z kurczaka foto
3
Mięso powinno być ładnie przyrumienione z widocznymi brązowymi prążkami.
Krok 3 - Grillowana/na patelni/ pierś z kurczaka foto
4
Podczas,gdy mięso marynuje się wstawić do gorącego piekarnika/190 st./ umyte i bardzo drobno pokrojone/w plasterki/ ziemniaki. Wyłożyć je na blasze posmarowanej oliwą,posolić.W początkowej fazie pieczenia należy przykryć je z wierzchu folią aluminiowa.Czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków.Należy kontrolować.Moim wystarczyło 20 min.
Krok 4 - Grillowana/na patelni/ pierś z kurczaka foto
5
Mięso podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką szpinakowo-ananasową.
Krok 5 - Grillowana/na patelni/ pierś z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 10.05.2012 20:31
rewelacja;))
Betka 10.05.2012 20:31
rewelacja;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak