Sposób przygotowania

Na początku przebieram kasztany, odrzucając te, które wyglądają na zepsute, są otwarte lub uszkodzone.

Na każdym przecinam łupinę ostrym nożem od boku do boku (tzn nie od czubka do zaokrąglonej części tylko w poprzek). Wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas podrzucając, by się nie spaliły. Kasztany w miejscu przecięcia się otworzą i łatwo będzie je można wyjąć w łupiny.

Kasztany można również upiec w piekarniku, pamiętając o odwracaniu co jakiś czas. Osobiście nie polecam gotowania, gdyż wg mnie ciężko je wyjąć ze skorupek i w smaku są jakby wygotowane, jednak jest to również jeden ze sposobów przygotowania kasztanów.

Kasztany jadalne można zmielić i wykorzystać do nadzienia rogalików, tart, czy nawet mięsa. Ja natomiast zwykle jadam kasztany bez dodatków na gorąco, od razu po upieczeniu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gottrina

    jeszcze nie jadłam kasztanów, ciekawa jestem jak smakuja
  • 2
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    jak słodki mączny ziemniak :) mniej więcej :)
  • 3
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Skosztowałabym.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Też jestem ciekawa smaku?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata16

    wiem,że są smaczne :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    lubię, ale jadam na wyjazdach bo w Polsce nie widziałam
  • 0
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Chętnie spróbuję :)
  • 2
    th23
    Opublikowano

    ttrytka

    trzeba się skusić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !