Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
cukier 1 i 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
olej 4 łyżki
masło 125 g
śmietana 18 proc 4 łyżki
orzechy włoskie 20 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

Jaja ubijamy na puszystą masę z 0,5 szklanki cukru. Dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy olej i mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy 20-30 minut w temp. 200 stopni. Masło rozpuszczamy z pozostałym cukrem i śmietaną, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy. Ciepłą masą polewamy ostudzony biszkopt. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca aż masa orzechowa zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 19.03.2013 09:11
pyszności...
Grazyna0211 26.09.2012 12:30
świetne ciasto
kuklik 20.09.2012 20:02
proste a jakie ciekawe
Emilia22 27.07.2012 19:26
wygląda świetnie
Sylwia26 13.07.2012 22:20
aż ślinka leci :)
Sylwia26 06.07.2012 12:06
smakowicie wygląda
fijolek91 05.07.2012 16:21
pychota:)
Mati3 05.07.2012 16:14
bardzo fajne ciasto:)
Renia1 01.06.2012 16:08
same slodkosci
pierniczkowo 31.05.2012 10:51
przepadam za takimi ciastami:)
Betka 12.05.2012 20:40
rewelacja!!!;))
misia53 10.05.2012 18:51
do mojej księgi....
Aneta41 09.05.2012 18:51
mmmm pycha
rjustysia 01.05.2012 11:04
Wprost przepadam za orzechami :)
jasiek 20.04.2012 10:25
lubię takie ciasta
melonik 05.04.2012 16:13
pycha
melonik 05.04.2012 16:13
pycha
jolanta19 08.03.2012 13:14
mniam
Joanna46 07.03.2012 09:06
Na pewno spróbuję.
freekate 07.03.2012 05:45
taką masę orzechową zawijam w roladzie biszkoptowej, pyszna jest :)
halina17 06.03.2012 19:48
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak