Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa zwyczajna 75 dag
cebula czerwona 3 szt
pieczarki 200 g
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
mąka 1 łyżka
ryż 50 dag
śmietana 18 proc 1 szklanka
olej 4 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz do smaku
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
oregano 0,5 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ryżem

Kroki postępowania

1
Kiełbasę i przegotowane pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Potem przekładamy usmażoną kiełbasę z pieczarkami na talerz zostawiając na patelni olej od smażenia.
Krok 1 - Zapiekanka z ryżem foto
2
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni po smażonej kiełbasie dolewając 2 łyżki oleju. Do podsmażonej na złoty kolor cebuli wsypujemy mąkę i zasmażamy.
Krok 2 - Zapiekanka z ryżem foto
3
Do zasmażonej cebuli dodajemy kiełbasę z pieczarkami. Wlewamy Koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody, z czosnkiem, bazylia, oregano. Potem wlewamy śmietanę i czekamy aż się zagotuje. Można doprawić pieprzem.
Krok 3 - Zapiekanka z ryżem foto
4
Ugotowany ryż z łyżką soli przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w tem. 180 stopni.
Krok 4 - Zapiekanka z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gabi162825 13.10.2012 20:11
smaczna
fijolek91 31.07.2012 16:36
rewelacyjna:)
Mati3 07.07.2012 19:28
ekstra:)
Maniek2 21.05.2012 20:46
fajna
Kuchareczka2 15.05.2012 11:33
coś dla mnie . muszę wypróbować
Beatris 16.04.2012 13:06
Z chęcią bym posmakowała.
mirosława4 06.03.2012 19:43
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak