Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka pieczona faszerowana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka 3-4 szt.
mięso mielone wieprz-woł 50 dkg
olej 1 łyżeczka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
ryż 40 (ugotowany na pół twardo)

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka pieczona faszerowana

Papryki dokładnie myjemy, odcinamy im kapelusze i wyciągamy nasiona. Jeżeli papryki nie chcą prosto stać, lub przewracają się, delikatnie równamy im podstawę, podcinając końce.
W międzyczasie, na oleju podsmażamy mięso i mieszamy z ryżem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Musi być dosyć ostre i wyraziste w smaku, bo sama papryka jest mdła po upieczeniu.
Papryki napełniamy farszem, delikatnie dociskając.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, na dno można wlać trochę oleju.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 min, po tym czasie na papryki kładziemy kapelusze i kontynuujemy pieczenie przez jeszcze 15 minut.
Sprawdzamy czy są już odpowiednio upieczone- nie mogą być rozpadające się, muszą pozostać jędrne.
Proponuję podawać z delikatną sałatką bądź polane oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niunia1 06.03.2012 16:47
dziękuję i polecam:)))
iziona 06.03.2012 16:41
Uwielbiam faszerowaną paprykę, a Twoje zdjęcie bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak