Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała czekolada domowa - waniliowa

5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 82% 450-500 g
cukier puder 300 g
aromat waniliowy do smaku
mleko w proszku 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biała czekolada domowa - waniliowa

Masło roztopić w roznelku, przestudzić, dodać aromat waniliowy i mleko w proszku - zmiksować blenderem do połączenia składników - do masy mleczno-maślanej dosypać cukier puder i mieszać, stale mieszając, na malym płomieniu (najlepiej na płytce ochronnej) do czasu stopienia wszystkich składników w jednolitą masę.

Płaską blaszkę wyścielić folią spożywczą lub natłuszczanym papierem do pieczenia - wyłożyć masę i wyrównać wierzch. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki. Po schlodzeniu i stężeniu pokroić czekoladę ostrym nożem na niewielkie kostki - na jeden kęs.
Przełożyć je do zamykanego pojemniczka, przekadając warstwy serwetkami papierowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

27lukgol 21.04.2014 20:04
Czy wodę z masła trzeba wyparować?
Anna69 13.04.2012 17:44
super przepis ;)
Habibi 08.03.2012 00:13
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak