Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy z drożdżami instant lub robimy rozczyn ze świeżych drożdży (drożdże, 3 łyżki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru – odstawiamy na 15 minut). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, błyszczące ciasto za pomocą miksera z hakami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny. Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy kieliszkiem o średnicy 7 cm koła. Mniejszym kieliszkiem, np. do wódki, wykrajamy środek. Smażymy doughnuts w rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Lukier robimy, podgrzewając na wolnym ogniu cukier puder oraz mleko – w zależności od pożądanej konsystencji, dolewając mleka lub dosypując cukru. Możemy dodać też barwnika spożywczego.

Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !