Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Taralli na białym winie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
oliwa 1/2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
wino białe wytrawne 2/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Taralli na białym winie

Do miski wsypać mąkę i cukier. Wymieszać wino z oliwą i wlać do mąki z cukrem. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką, aż będzie jednolite. Odstawić na parę minut, a następnie odrywać po kawałku ciasta, formować cienkie wałeczki i zwijać w kółeczka.
Każde ciasteczko maczać jedną stroną w mące, a następnie obtaczać w cukrze. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (mąką do spodu) i piec w 190'C przez 15-20 minut, aż się pięknie zrumienią i stwardnieją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 15.02.2014 10:34
fajne i bez jajek :-)
Habibi 30.08.2013 06:25
To są bardzo tradycyjne ciasteczka we Włoszech, a przynajmniej w północnych, gdzie ja bywam :) Pierwszy raz, kiedy je miałam okazję próbować, nie mogłam uwierzyć, że z takich składników powstały ;) Włosi jedzą je maczając w winie! Ale ja zdecydowanie wolę je z kawką lub herbatką :)
Habibi 30.08.2013 06:23
Są naprawdę smaczne, choć zestaw składników może wyglądać dość dziwnie :)
IwonaKa 21.08.2013 00:07
nie jadłam jeszcze takich ciasteczek,ale chetnie bym spróbowała,z pewnością pyszne
rjustysia 13.04.2012 11:56
świetnie wyglądają :)
Habibi 06.03.2012 12:22
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami i pomysłami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak