Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w oliwkach z kaparami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 350 gram
czosnek 1 ząbek
papryczka chilli kawałek
wino białe wytrawne 0,5 szklanki
szczypiorek lub koperek do smaku
oliwa 2 łyzki
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwki czarne po kilka szt
oliwki zielone po kilka szt
kapary 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w oliwkach z kaparami

Kroki postępowania

1
Dokładnie umyte i osuszone płaty ryby nasmarować z obu stron oliwą ,posolić, doprawić pieprzem
i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Skropić pozostałą oliwą ,dodać czosnek, papryczkę, posypać szczypiorkiem,obłożyć pokrojonymi oliwkami i kaparami.
Krok 1 - Dorsz w oliwkach z kaparami foto
2
Na koniec podlać całość białym winem i wstawić do średnio nagrzanego/160-180st/ piekarnika.Naczynie można przykryć folią aluminiową,ale pod koniec pieczenia usunąć. Piec ok.20 -25 min
Krok 2 - Dorsz w oliwkach z kaparami foto
3
W czasie pieczenia można delikatnie zmieniać pozycję ryby,aby piekła się równomiernie i polewać powstałym sosem winnym.
Krok 3 - Dorsz w oliwkach z kaparami foto
4
Dodatek surówki ze świeżych
sezonowych warzyw ,chrupiące pieczywo sprawią, że otrzymamy pełnowartościowy, zdrowy posiłek .
Krok 4 - Dorsz w oliwkach z kaparami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 21.06.2012 11:45
wyśmienicie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje!
Cukiereczek13 23.05.2012 10:21
wygląda wspaniale
Dorota76 07.03.2012 21:17
mniam
AGNIESZKA103 07.03.2012 17:00
super taki dorszyk
ziutula
ziutula 06.03.2012 00:21
dla mnie dorsz jest w smacznych dodatkach...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak